Hyppää pääsisältöön

14.3.2023

Kuva
Lunta kadulla. Kuva Kaisa Ristimella
Viime yönä Jyväskylään satoi noin 5 cm lunta. Aurauskalusto on ollut liikkeellä yöstä lähtien ja töitä on tehty tiistaina 14.3. päivällä.

Sääennuste näyttää lumisadetta myös tulevalle yölle, joten todennäköisesti aurauskalustoa on liikkeellä kaupungin väylillä myös ensi yönä.

Auraustöillä ehkäistään ennakoiden polanteen syntymistä. Tämän vuoksi tänään tiistaina pyritään auraamaan koko väylästöltä märkä lumikerros pois. Kaupungin kunnossapitäjät ovat varautuneet tarvittaessa myös liukkaudentorjuntatöihin.

Yli 75-vuotiaiden tonttiliittymät aurataan kadun aurauksen ohessa

Ikäihmisten tonttiliittymät aurataan kadun aurauksen yhteydessä. Aurauksen kellonaika vaihtelee töistä riippuen. Aurausta ei voi tilata kaupungilta puhelimitse tai toivoa tiettyyn kellonaikaan.

Tonttiliittymän auraus pyritään tekemään samassa yhteydessä ja samalla kalustolla kuin kadun auraus. Joillain alueilla aurauskalusto on sen verran isokokoista, ettei se mahdu auraamaan tonttiliittymää. Näillä alueilla tonttiliittymä aurataan pienemmällä kalustolla varsinaisen kadunauraamisen jälkeen. Tonttiliittymän aurauksesta kannattaa olla yhteydessä vasta, jos tonttiliittymää ei ole aurattu vuorokauden kuluttua kadun auraamisesta.

Tonttiliittymissä on rakenteita, joiden vaurioitumista täytyy varoa. Siitä johtuen auraustyö tehdään konetarkkuudella ja työstä saattaa jäädä asukkaalle lumikolalla tai lapiolla tehtäviä viimeistelytöitä.

Kaupunki ei auraa postilaatikoiden edustoja. Apua postilaatikoiden edustan lumitöille kannattaa pyytää naapurilta.  

Ethän kippaa kiinteistösi lumia katualueelle

Kaupunki pyytää kiinteistönomistajia säilömään pihalumensa omalla tontillaan. Katujen varsille jätetyt lumitilat tulee säästää katulumien käyttöön. Jos lumitilat täyttyvät kiinteistöjen lumista, johtaa se tilanteeseen, jossa auran työntämät lumet eivät enää mahdu lumitilaan. Tämän seurauksena lumet jäävät osittain ajoradalle ja kaventavat katua.

Samoin taloyhtiöiden pihalumet on säilöttävät taloyhtiön alueella. Tarvittaessa lunta voi kuljettaa lumenvastaanottopaikalle maksua vastaan. Lumen vastaanottomaksu on 1 € / m3.  Tarkemmat tiedot vastaanottopaikoista: www.jyvaskyla.fi/liikenne/katualueen-hoito-ja-kunnossapito/katujen-talvihoito/lumenajo.