Hyppää pääsisältöön

17.11.2022

Jyväskylän Pelastakaa lapset ry luovuttaa Aurinkopajalle Vuoden 2022 lapsellinen teko -tunnustuksen maanantaina 21.11. Ukrainalaisnuoret pääsevät myös edellisenä sunnuntaina seuraamaan Outside-elokuvan (Olha Zhurba, Ukraina, 2022) Suomen ensiesitystä Arktisen Upeeta -festivaaleille.
Kuva
Ukrainan lippu ja sydän. Kuva Terhi Pekkarinen

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen Nuorten taidetyöpajan Ukraina-hankkeelle on myönnetty Pelastakaa lapset ry:n Vuoden 2022 lapsellinen teko -tunnustus. Tunnustuksen julkistustilaisuus järjestetään Ukraina-hankkeen Aurinkopajalla maanantaina 21.11. klo 15:30. 

-    Aurinkopajan väki ottaa tämän tunnustuksen vastaan ilahtuneina. On hienoa, että hankkeessa tehtävä työpajatyöskentely Ukrainasta Jyväskylään muuttaneiden nuorten sosiaaliseksi vahvistamiseksi, osallisuuden edistämiseksi ja heidän uuden elämäntilanteensa tukemiseksi on huomioitu tällä tavalla Pelastakaa lapset ry:n taholta. Tämä innostaa meitä yhteistyökuvioiden virittelyyn Pelastakaa lapset ry:n kanssa ja varmasti siihen löytyy jatkossa myös hyviä mahdollisuuksia”, koordinaattori Roija Aflatuni kertoo ja jatkaa:
-    Aurinkopajalla on käynyt ukrainalaisia lapsiperheitä vapaaehtoisten ja muiden organisaatioiden järjestämissä toiminnoissa ja tapahtumissa. He ovat saaneet paljon iloa, vertaistukea ja apua arkeensa käydessään täällä.

Pelastakaa lapset ry:n perustelut tunnustukselle

Tunnustuksen luovuttaa Jyväskylän Pelastakaa lapset ry:n puheenjohtaja Anneli Rautiainen. Pelastakaa lapset ry:n perustelut tunnustukselle kuuluvat seuraavasti: 

”Toiminta tukee vuonna 2022 Suomeen tulleiden ukrainalaisten Nuorten kotoutumista, sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen ja elinympäristöön sekä nuorelle ohjautumista tulevaisuuteen. Pajatyöskentelyllä tuetaan Nuorten arjenhallinta- ja vuorovaikutustaitoja, sosiaalisten verkostojen muodostumista ja kerrotaan erilaisista asuinpaikan palveluista. Aurinkopajatoiminnalla on reagoitu nopeasti kriisitilanteessa – sodan keskeltä - Suomeen tulleiden Nuorten hyvinvointiin huomioiden Nuorten kokemien traumojen ja kriisien aiheuttamat erityistarpeet.
Tänä vuonna vietettävän Lapsen oikeuksien viikon 14.-20.11.2022 teemana on Lapsella on oikeus turvallisuuteen. Aurinkopajan toiminnassa on keskeisinä arvoina turvallisuus, kunnioitus, osallisuus ja yhteisöllisyys. Nämä ovat arvoja, jotka ohjaavat myös Jyväskylän Pelastakaa Lapset ry:n toimintaa.”


Nuorten taidetyöpaja ja Ukraina-hanke ovat Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen toimintaa. Nuorten taidetyöpaja järjestää Aurinkopajan toiminnan yhteistyössä Diakonissalaitoksen Vamoksen ja Valo-Valmennusyhdistyksen kanssa.

Ukrainalaisnuoret Arktisen Upeeta -festivaaleilla Outside-elokuvan (Olha Zhurba, Ukraina, 2022) ensiesityksessä

Aurinkopaja juhlistaa Lasten oikeuksien päivää viemällä ukrainalaisnuoret Kulttuurikeskus Villa Ranan Kino Auroraan Arktisen Upeeta -festivaaleille katsomaan ukrainalaisen ohjaajan Olha Zhurban elokuvan Outside Suomen ensiesitystä 20.11.2022. 

Olha Zhurba seurasi maastounivormuun, aurinkolaseihin ja uhmakkaaseen pelottomuuteen verhoutunutta nuorta Roma-poikaa vuoden 2014 Ukrainan kansannousun ajasta aina vuoteen 2019.  Roma nähtiin Kiovan mielenosoitusten eturintamassa heittämässä poliiseja kivillä ja polttopulloilla. Outside koostuu Zhurban ja Roman välisistä puheluista, valvontakameranauhoista ja seitsemän vuoden ajan iholle päästetyn kameran materiaaleista. 

Ohjaaja Olha Zhurba on paikalla näytöksessä. Halukkailla on mahdollisuus keskustella hänen kanssaan elokuvan päätyttyä. 

Näytös järjestetään yhteistyössä Apua Ukrainaan JKL-avustusjärjestön kanssa ja näytöksen lipputulot lahjoitetaan kokonaisuudessaan järjestön avustustoimintaan.

Lisätiedot: 

Roija Aflatuni
koordinaattori
nuorisopalvelut
Jyväskylän kaupunki
p. 040 158 2237
roija.aflatuni@jyvaskyla.fi

Anneli Rautiainen
puheenjohtaja
Jyväskylän Pelastakaa lapset ry
p. 0400 530 032
jyvaskylanpelastakaalapset@gmail.com
 

Asiasanat: