Hyppää pääsisältöön

16.11.2022

Maija Tanttu, 35, on parhaillaan työkokeilussa jyväskyläläisessä päiväkodissa toimien erityisavustajana pienten lasten ryhmässä. Tanttu aloittanee oppisopimuskoulutuksen työkokeilujakson jälkeen päiväkodissa tai koulussa. Erityisesti varhaiskasvatusalalla on pulaa työntekijöistä ja ammatin lasten kanssa työskentelyyn saa opiskeltua kätevästi myös oppisopimuksella.
Kuva
Henkilö seisoo päiväkodin pihalla ja osoittaa hiekkalapiolla kameraa. Lapset keinuvat.

Maija Tanttu. Kuva: Petteri Kivimäki


Oppisopimusopiskelija opiskelee ammattitutkinnon tai tutkinnon osia työssä oppien ja saa samaa palkkaa kuin muutkin vastaavaa työtä tekevät. Työkokeilun avulla voi selvittää aidossa työympäristössä, tuntuuko tulevaisuuden ammatti omalta. Tantulle tuleva ammattitutkinto olisi kolmas. Aiemmat tutkinnot hänellä on yliopistosta sekä ammattikoulusta. 

– Valmistuin filosofian maisteriksi pääaineenani ranskan kieli ja kulttuuri. Opiskelin yliopistossa myös kieliä. Ravintolakoulun aikana sain masennusdiagnoosin ja huomasin, että työ ottaa enemmän kuin antaa. Sen neuvon haluaisin antaa muille, että vaikka lähtee tiettyyn suuntaan, sieltä saa kääntyä pois, jos se ei tunnu omalta. Itselle tärkeiden asioiden toteuttaminen on hyväksi mielenterveydelle ja näkyy lopulta myös ulospäin.

Kokemusta lasten kanssa työskentelystä Tantulle on kertynyt jonkin verran jo aiemmin harjoittelijana. Tällä hetkellä hän kokee työnsä rauhalliselle ja kärsivälliselle luonteelleen sopivaksi.

– En kadu mitään valintojani, sillä niistä oppii aina jotain. Minulla on sellainen motto, että teen sellaisia asioita, jotka antavat enemmän kuin ottavat. Kaikissa töissä on haasteita ja ikäviä puolia, mutta itse voi vaikuttaa siihen, onko lasi puoliksi täynnä vai tyhjä. Lasten kanssa työskentely antaa minulle valtavasti iloa ja koen olevani itsekin merkityksellinen, sillä työ ei ole turhaa. Lapset myös haastavat omaa ajattelua.

Uusia uravalintoja pohtiessa on hyvä tutkia omaa osaamista laajemmin ja tarkastella mitä voisi vielä oppia lisää.

–  Omaa osaamista kertyy joka päivä ja se pitää vain osata muotoilla sellaisiin paikkoihin, missä sitä tarvitaan ja arvostetaan, Tanttu tiivistää.


Teksti: Leena Petman
​​​​​​​Kuva: Petteri Kivimäki

Oppisopimuksella hankit ammatin työpaikalla

Oppisopimus on työsuhde, jonka solmit koulutuksen järjestäjän ja työpaikan kanssa. Oppisopimuksella voit suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia ja kouluttautua ammattiin työpaikalla.

Opiskelua täydennetään oppilaitoksessa suoritettavilla teoriaopinnoilla.

Oppisopimuskoulutus on yleensä maksutonta ja saat sen aikana alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. 

Asiasanat: