Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hymyilevä nainen istuu kesäisellä joenpenkalla. Kuva Miia Itkonen-Purhonen. Kuva Miia Itkonen-Purhonen
”Aiempi harrastuneisuus ei ole pääsykriteeri, kyseessä ei ole mikään VIP-kerho. Kaikille löytyy kyllä oma tehtävänsä ryhmässä”, Pitkänen toteaa.
Kuva
Hymyilevä nainen istuu kesäisellä joenpenkalla. Kuva Miia Itkonen-Purhonen

”Hakeuduin Vola-pajalle, sillä halusin kokeilla miltä tuntuu tehdä musiikkia arjessa” kertoo Hanna Pitkänen, 22, muutama vuosi sitten jyväskyläläistynyt, avoin ja puhelias nuori nainen, joka on kuluneen kevään ja alkukesän ollut mukana Taidetyöpajan Vola -bändipajan toiminnassa.

Pitkänen kertoo kuulleensa Nuorten taidetyöpajan toiminnasta viime vuonna, ja hakeutuneensa samana syksynä Reili -arjentaitopajalle. Reili -pajan aikana nuoret pääsivät tutustumaan myös muiden pajojen toimintaan, jolloin musikaalinen Hanna kiinnostui Vola -pajasta ja päätti hakea mukaan kevään Volaan.  Bändipajaan, kuten muihinkin Nuorten taidetyöpajan pajoihin hakeutuminen tapahtuu täyttämällä tietonsa hakemuslomakkeeseen Taidetyöpajan verkkosivuilla. Tämän tehtyään Pitkänen sai Vola -pajalta puhelun, jossa hänet kutsuttiin haastatteluun.

Haastattelutilannetta hän kertoo jännittäneensä etukäteen, mutta kuvaa haastattelua kuitenkin suhteellisen rennoksi tilanteeksi, jossa keskustelu keskittyy hakijan musiikilliseen osaamiseen, kiinnostukseen ja taitotasoon, ryhmätyötaitoihin sekä yleiseen jaksamiseen.  Hakuprosessin Hanna korostaa olevan stressitön, kyseessä ei ole koulupaikan tai työn hakua vastaava tilanne, vaan hakuprosessi pyrkii kartoittamaan hakijan soveltuvuutta haun kohteena olevalle pajalle sekä Nuorten taidetyöpajan toimintaan. Hän kannustaa kaikkia musiikista kiinnostuneita hakeutumaan Vola -pajalle, ”Aiempi harrastuneisuus ei ole pääsykriteeri, kyseessä ei ole mikään VIP-kerho. Kaikille löytyy kyllä oma tehtävänsä ryhmässä” Pitkänen toteaa. Haku syksyn pajalle on käynnissä, joten mikäli kiinnostusta löytyy, suosittelee hän ehdottomasti täyttämään hakulomakkeen elokuun loppuun mennessä.

Erilaisiin ja erilaiset taustat omaaviin ihmisiin tutustuminen pajan aikana on ollut Hannasta mielenkiintoista. Hän mainitsee ettei niin sanottuja eroja taitotasoissa edes huomaa, sillä kaikki puhuvat kuitenkin samaa, musiikin, kieltä, ja yhteinen sävel löytyi, niin kuvainnollisesti kuin kirjaimellisestikin, ryhmän kesken suhteellisen nopeasti. Vaikka roolien jakaantuminen Vola -bändin kesken vaati aluksi sovittelua ja sumplimista, loppujen lopuksi jokaiselle jäsenelle löytyi omaa kiinnostusta ja osaamista vastaava tehtävä.

Kesän Vola -pajan tavoitteena oli säveltää, sanoittaa ja julkaista oma kappale sekä suunnitella, kuvata ja julkaista kappaleeseen musiikkivideo. Näiden aiheeksi oli annettu ”kesä Jyväskylässä”, ja annetun aiheen pohjalta saatiin aikaiseksi letkeä ja hyvin kesäbiisiksi sopiva ”Kesä ja me”, joka on kuunneltavissa Nuorten Taidetyöpajan Youtube -kanavalla sekä Volan Instagramissa. Hanna kertoo kappaleen musiikillisen genren päättämisen sujuneen yhteisymmärryksessä, mutta suosittelee pajalle hakeutuvien lähtevän mukaan avoimin mielin ja olemaan valmiita joustamaan, sillä kesänkin Vola -bändissä oli usean eri musiikkigenren edustajia. Itse sävellys- ja sanoitustyö sujui yhteistyöllä melko kivuttomasti ja kappale lähti muotoutumaan nopeasti nykyiseen muotoonsa.

Pitkänen kehuu kulunutta kevättä ja kesää Vola -pajan parissa mahtavaksi, ja kertoo saaneensa tältä ajanjaksolta tietoa ja käytännön osaamista muusikon ammattiin kuuluvista asioista, kuten esimerkiksi äänipöydän operoinnista sekä omien esiintymisten laskuttamisesta. Vola -pajalta saa musiikillisiin asioihin keskittyvän ohjauksen lisäksi myös apua ja tukea omien tulevaisuudensuunnitelmien kirkastamiseen sekä elämänhallintaan liittyviin asioihin, joten kyseessä on todellakin hyödyllinen ja hieno mahdollisuus musiikista kiinnostuneille 18-29 -vuotiaille nuorille.

                                                        

Kirjoittanut: Miia Itkonen-Purhonen