Us – elokuva arvostelu

Us – elokuva arvostelu

Jordan Peelen (Get Out) ohjaama ja käsikirjoittama Us sai ensi-iltansa 22. maaliskuuta.

Elokuva alkaa Santa Cruzin rantahuvipuistosta vuonna 1986, jolloin syntymäpäiväänsä viettävä Adelaide (Madison Curry) lähtee riitelevien vanhempiensa huomaamatta yksin vaeltelemaan rannalle. Adelaide löytää peilitalon ja astuu sisään. Huvipuistokohteessa tapahtuukin jotain traumaattista, joka järkyttää pienen Adelaiden mieltä.

Us elokuvan juliste

30-vuotta myöhemmin Adelaide Wilson (Lupita Nyong’o) perheineen matkustaa lomailemaan samalle alueelle ja päätyy takaisin aviomiehensä Gaben (Winston Duke) suostuteltua Santa Cruzin rannalle. Wilsonien perheeseen kuuluu myös teini-ikäinen tyttö Zora (Shahadi Wright Joseph) ja hänen pikkuveljensä Jason (Evan Alex). Rannalla he tapaavat myös tuttavapariskuntansa Joshin (Tim Heidecker) ja Kittyn (Elisabeth Moss).

Lapsuudentrauman yhä kummitellessa Adelaidea hän vihdoinkin avautuu aiheesta miehelleen, mutta ilta saakin yllättävän käänteen tuntemattoman ja omituisen perheen ilmestyessä Wilsonien ajotielle. Pian he huomaavat, että pelottavat tunkeilijat ovatkin kuin klooneja heistä. Keitä he ovat ja mitä he haluavat?

Lupaavan trailerin perusteella olimme yllättyneitä, että elokuvaan oli sekoitettu paljon komediaa, joka ei tullut etukäteen ilmi esimerkiksi elokuvan kuvauksesta tai trailerista. Joissakin kohtauksissa tuntui kuin komedia olisi ottanut enemmän valtaa kuin kauhu. Kauhunkiljahduksien sijaan leffateatteri täyttyi naurusta. Jos siis Jordan Peele ei ole ennestään tuttu, eikä tiedä hänen koomikko taustastaan, on elokuva erilainen kuin osaa odottaa.

Tämän lisäksi jännitystä oli hyvin vähän sekä jump-scare kohtia ei ollut juuri lainkaan. Wilsonien perheen kaksoisolentojen ilmeet ja äänet olivat kyllä karmivia, mutta mielestämme he olivat elokuvassa liikaa esillä, joka ei enää saanut katsojia pelkäämään.

Näyttelijäkaarti puolestaan oli loistava. Näyttelijät onnistuivat esittämään normaalien hahmojensa lisäksi pahoja kloonejaan erittäin taitavasti. Lupita Nyong’o oli hyvin vaikuttava ja loisti valkokankaalla näytellessään Adelaiden kaksoisolentoa.

Idea tässä elokuvassa oli mielenkiintoinen ja nerokas. Kaksi tuntisen trillerin mysteerit jäivät mietityttämään meitä loppuillaksi.

 

Kirjoittanut: Amanda Derakhshan