Hyppää pääsisältöön
Kuva
Painovirhe. Kuva Anniina Lius. Kuva Anniina Lius
Rasisminvastainen viikko ja rasisminvastainen elämä!
Kuva
Painovirhe. Kuva Anniina Lius

Tällä  viikolla on vietetty Valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa. Rasisminvastaisella viikolla edistetään yhdenvertaisuutta ja korostetaan yksittäisen ihmisen vastuuta toimia oikein rasistisessa tilanteessa. Jokainen kantaa vastuun omista asenteistaan ja valinnoistaan. 

Tänään 21.3. vietämme Rasisminvastaista päivää.

Kuva
Rasisminvastaisen viikon grafiikkaa Painovirheen toimittajien tekemänä

On hienoa, että tälläiselle asialle on omistettu oma viikkonsa, mutta se myös herättää ajatuksia. Miksi tälläinen asia huomioidaan tällä tavoin vain kerran vuodessa. Tulisi olla itsestäänselvyys, että ei pitäisi olla kyse vain rasisminvastaisesta viikosta vaan rasisminvastaisesta elämästä.

Miksi ihonväri merkitsisi mitään, kun me kaikki kuitenkin vuodamme saman väristä verta? Ihonväristä riippumatta meitä on vain yksi rotu, ihminen. Miksi väheksyä kenenkään kulttuuria, kun se on vain rikkaus maailmalle, että niitä on erilaisia? Me ihmisethän matkustelemme juuri sen takia, että pääsemme tutkimaan eri kulttuureita ja maita. Mitä väliä sillä on, että jonkun muun uskonto eroaa omastasi? Kaikilla meillä on oikeus uskoa mihin me haluamme oli se sitten jokin jumala tai profeetta tai ei mikään. Joillekin uskonto on tärkeämpää ja merkityksellisempää kuin toisille ja toisen uskonnon pilkkaaminen voi loukata enemmän kuin arvaatkaan. Miksi jonkun tausta tai se mistä hän tulee vaikuttaisi muiden suhtautumiseen tätä kohtaan? Pakolaisia halveksutaan vaikka suurimmalla osalla ei ole kokemusta siitä millaisista olosuhteista he ovat lähtöisin.

Ollaan kaikki siis värisokeita ja annetaan ihmisten olla erilaisia. 

Kukaan tässä maailmassa ei synny rasistiksi vaan rasistiksi opitaan ja kasvetaan. Vanhemmilla on vastuu kasvattaa lapsi ja opettaa, että me kaikki olemme saman arvoisia. Jos siis lapsen vanhemmat on kasvatettu heidän vanhempiensa tavalla silloin, kun asiat olivat vielä erilailla ja neekeriksi kutsuminen oli ok niin eikö olisi jo aika päästää siitä ajatustavasta irti ja herätä nykypäivään.

Kuva
Juliste rasisminvastaisesta viikosta jossa lukee "Yksi rotu - ihminen"

Meitä ihmisiä on niin paljon erilaisia ja on todella huolestuttavaa ja surullista, että meidän kaikkien ei anneta olla sellaisia kuin olemme. Kukaan meistä ei voi valita mihin synnymme, köyhyyteen sota-alueella tai rikkaaseen perheeseen hyvinvoivaan maahan. Emme voi vaikuttaa ihon väriimme, oli se sitten tumma, vaalea, punertava tai vaikka kellertävä. Emme myöskään päätä sitä synnymmekö väärään kehoon tai kehen rakastumme, oli se sitten tyttö, poika tai ei kumpaakaan. Rotusyrjinnän lisäksi on siis myös paljon muuta syrjintää liittyen siihen millaiseksi joku on syntynyt. 

On puistattavaa, että vielä vuonna 2020 nämä asiat ovat joidenkin mielestä ongelma. Maailmassa on niin paljon pahaa sekä kaikkea muuta mistä pitäisi olla huolissaan. Silti jotkut ihmiset pahoittavat mielensä: siitä että jollain on tumma iho ja uskoo Allahiin - tai siitä että poika pussaa poikaa.

Kuva
Rasisminvastaisen viikon grafiikkaa jossa lukee "ole värisokea"

Kirjoittanut: Amanda Derakhshan & Janika Hanhinen