Polkuja kohti West Side Storya

Polkuja kohti West Side Storya

Älä pelkää unelmoida näyttelijäntyöstä

Linnanmäen laitetyöntekijän, maaseudun lammasaidan rakentajan, lastenhoitajan sekä rappukäytävän siivoojan urapolut johtivat parrasvaloihin.

Sami Ulmanen West Side Storyssa
Sami Ulmanen (etualalla) on West Side Storyssa Riffin roolissa., by Jiri Halttunen

Yläasteikäisenä Sami Ulmanen ajatteli, että hänestä tulee ”yliopistoheppu”. Hän suuntasi lukioon matemaattis-luonnontieteelliselle linjalle päämääränään joko lääketiede, fysiikka tai kielitieteet. Lauantaina Ulmanen kuitenkin nähdään Jyväskylän kaupunginteatterin lavalla musiikkiteatterin ammattilaisena. Kyseessä on West Side Story nimisen klassikkomusikaalin ensi-ilta.

Ulmanen kävi musiikkilinjan Lahden Tiirismaan lukiossa, musiikkiteatteriopinnot Lahden ammattikorkeakoulussa ja viimeisimpänä Taideyliopiston Sibelius-Akatemialla musiikkikasvatuksen kandidaatin tutkinnon. Nyt hän on uusi kiinnitys Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijäkaartissa.

 

Anneli Karppinen näyttelee musikaalissa kahta eri hahmoa.

Anneli Karppinen näyttelee musikaalissa kahta eri hahmoa, by Jiri Halttunen

Myöskään Anneli Karppinen ei haaveillut lapsena näyttelijän ammatista. Vasta lukionsa näyttelyryhmään ajauduttuaan Karppinen huomasi, että voisi saada näyttelemisestä itselleen unelma-ammatin. Vuosia myöhemmin Karppinen valmistuikin Tampereen yliopistosta NÄTY:ltä teatteritaiteen maisteriksi ja on tähän mennessä työskennellyt teatterissa jo 32 vuotta.

Kokemusvuosiin mahtuu monenlaista, jopa telkkarisarjan kuvauksia. Näyttelijä kertoo imuroivansa elämästään intohimon lähteitään ja käyttävänsä niitä teatterilavalla motivaationa ja energiansa lähteenä. Työajat voivat olla hurjia, mutta Karppinen toteaa teatterin olevan monelle henkireikä. Viitaten koronavirustaudin aiheuttamaan teatterimaailman hiljenemiseen, hän sanoo ihmisten kokevan ”jopa fyysistä pahoinvointia”, elleivät he pääse teatteriin.

Vieraileva naispääosan esittäjä Nathalia Hyvärinen Kanerva on Marian roolissa.

Vieraileva naispääosan esittäjä Nathalia Hyvärinen Kanerva on Marian roolissa (keskellä), by Jiri Halttunen.

Ujouden ja esiintymisepävarmuuden ajattelisi olevan esteitä esiintyvän taiteilijan ammatiin pyrkivälle. Toisin todistavat Nathalia Hyvärinen Kanerva ja Juuso Porras.

”Pitkään en tykännyt esiintyä, se ei ollut yhtään mun juttu ”, toteaa Porras, ”ja olin kovin ujo”. Myös Hyvärinen Kanerva kertoo ujouden olleen vahvasti läsnä hänen elämässään, mutta palo itsensä ilmaisuun taiteen ja musiikin kautta voitti. Molemmilla oli lapsuudessa haave ammatista musiikin parissa. Kuitenkin vasta lukioikäisenä omien harrastusten kautta heillä syttyi kiinnostus näyttelemiseen.

Ensin uraa klassisena laulajana tehnyt Hyvärinen Kanerva mainitsee inspiroituneensa Maria Ylipään roolisuorituksesta musikaalissa Wicked, mikä yhdisti laulun, tanssin ja näyttelemisen. Porras kertoo näyttelykiinnostuksensa vahvistuneen muun muassa Jyväskylän kaupunginteatterilla näkemänsä Jekyll & Hyde -musikaalin myötä, jonka pääosa nuorelle avustajalle olisi unelmarooli.

Juuso Porras on yksi tarinan Jets-jengiläisistä nimeltä Diesel. Hän on kuvassa oikealla.

Juuso Porras on yksi tarinan Jets-jengiläisistä nimeltä Diesel. Hän on kuvassa oikealla, by Jiri Halttunen.

Usein taidealalle suuntaava kyseenalaistaa taloudellisen turvan alallaan, mutta Ulmanen, Karppinen ja Hyvärinen Kanerva kertovat tällä hetkellä pärjäävänsä hyvin taloudellisesti pelkästään näyttelemisellä. Avustajana West Side Storyssa toimiva Juuso Porras kertoo saavansa opintojensa ohessa apua pienestä tienestistä, vaikkei sillä vielä voisi elättäkään itseään.

Teatterissa lavalla on kuitenkin vaan ihmisiä, joten kömmähdyksiltä ei voida välttyä. Sanoja unohtuu ja Ulmanen mainitsee kerran unohtaneensa kohtauksesta kokonaisen tanssiosuudenkin. ”Kuuluvat asiaan, onneksi yleisö on esiintyjien puolella”, sanoo Hyvärinen Kanerva. Esitykset vaativat harjoittelua ja näyttelemistä harjoitellaan haastateltujen mukaan pääasiassa tekstiä analysoimalla, repliikkejä opettelemalla sekä roolihenkilöihin tutustumalla. Hyvärinen Kanerva kiittää äitiänsä, kenestä on ollut iso apu ”vastanäyttelijän replojen lukijana” ja paljastaa peilin olevan hyvä apuväline niin puhumisen kuin laulamisen harjoittelussa.

Kokemuksestaan huolimatta Karppinen toteaa, että jokaisen uuden roolihahmon työstäminen täytyy aloittaa aivan alusta. Silti hän uskoo, että jokaiseen rooliin ihastuu ja kasvaa kiinni. Kaikki neljä haastateltavaa kertovat olevansa äärimmäisen kiitollisia paikastaan musikaalissa ja sen työtiimistä. Porras mainitsee rakastavansa ”teatteripöhinää” produktioiden ympärillä ja Hyvärinen Kanerva kertoo saavansa suurimman motivaationsa työkavereistaan ja heidän positiivisesta energiastaan. West Side Storyn tiimin yhteishenkeä ihaitiin haastatteluissa, lauantaina sen hedelmä nähdään ensi kertaa näyttämöllä.

Älä myöskään pelkää käydä teatterissa.

Koronaviruksen tilanteeseen viitaten esiintyjät toivoivat, että ihmiset uskaltaisivat kuitenkin tulla nauttimaan teatteritaiteesta terveinä. Jyväskylän kaupunginteatteri on pyrkinyt tarjoamaan katsojille turvallisen teatterielämyksen muun muassa jättämällä katsomossa joka toisen istuimen tyhjäksi.

Kirjoittanut: Saara Siltala