Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyttö makaa sohvalla ja syö popcornia
Painovirheen sarja- ja leffavinkit
Kuva
Tyttö makaa sohvalla ja syö popcornia

Elämme tällä hetkellä erikoisia aikoja ja omassa kodissa pysytteleminen voi käydä uuvuttavaksi. Tylsistymisen iskiessä on hyvä antaa itselleen aikaa rentoutua ja uppoutua mielenkiintoisen sarjan tai elokuvan pariin. Kaipaatko sarja tai leffa suosituksia? Painovirhe keräsi sarja- ja leffavinkit draaman, jännityksen ja komedian ystäville Netflixistä, Viaplaysta ja HBO Nordicista.

Kuva
Netflix-suoratoistopalvelun logo. Kuva Painovirhe

Netflix

Sarjat:

I am not okay with this

Netflixin alkuperäissarja kertoo ahdistuneesta Sydistä, joka yrittää kestää kiusallista lukioelämää, perhedraamaa ja yksipuolista ihastustaan parhaaseen ystäväänsä - sekä samalla hallita orastavia supervoimiaan. I am not okay with this on Stranger things -sarjan tekijöiltä.

You

Tässä tiivistunnelmaisessa trillerissä kirjakaupan esimies Joe ihastuu palavasti opiskelija Beckiin, mutta hurmaavan ensikohtaamisen jälkeen kuvio saa pian synkempiä sävyjä.

Huippu drag queen haussa

Amerikkalaisessa tosi-tv-kilpailussa drag queenit kilpailevat 100 000 dollarista ja Amerikan seuraavan drag-supertähden tittelistä Emmy-palkitussa ohjelmassa, jonka juontaa RuPaul, kaikkien drag-äitien äiti.

Black mirror

Scifi-antologiasarja tutkii huipputekniikan kyllästämää versiota lähitulevaisuudesta, jossa ihmiskunnan hienoimmat innovaatiot ja synkimmät salaisuudet törmäävät. Sarja ei sovellu herkkähermoisille.

Olipa kerran

Tässä fantasiasarjassa nuori nainen päätyy Mainessa sijaitsevaan pikkukaupunkiin, jossa elämä on kuin suoraan satukirjasta.

Gossip girl

Manhanttanilaista yksityiskoulua käyvät elitistiset teinit tuntuvat elävän muita huolettomampaa elämää, mutta nimetön bloggari seuraa heidän jokaista liikettään.

Sex education

Koominen teinisarja kertoo epävarmasta Otisista, jolla on kaikki vastaukset, mitä seksiasioihin tulee, ja hän kiittää siitä äitiään. Kovistyttö Maeve ehdottaa seksiklinikan perustamista kouluun.

Stranger things

Nuori poika katoaa, ja pikkukaupungin väki alkaa selvittää mysteeriä. Asiaan liittyy salaisia kokeita, kauhistuttavia yliluonnollisia voimia ja eräs outo pieni tyttö.

Everything sucks!

Boringin kaupungin nörttinuoret kokevat teinivuosien ylä- ja alamäet VHS-kasettien aikakaudella.

The mist

Mainelaiskylän asukkaat jäävät loukkuun salaperäiseen usvaan, jossa vaanii painajaismaisia olentoja. Perustuu Stephen Kingin novelliin.

Deathnote

Tiivistunnelmaisessa animekauhussa japanilainen nuori opiskelija saa käsiinsä salaperäisen muistikirjan ja huomaa saaneensa kyvyn tappaa kenet tahansa, jonka nimen hän kirjoittaa kirjaan.

Riverdale

Teini-ikäinen Archie ja hänen ystävänsä luovivat seksin, romantiikan, koulu ja perhe-elämän karikoissa. He sotkeutuvat synkkään riverdalelaiseen salaisuuteen.

13 reasons why

Koko koulu suree Hannah Bakerin kuolemaa. Hänen ystävänsä Clay saa laatikollisen nauhoja, joihin Hannah tallensi viestejä ennen itsemurhaa.

The circle

Tämä tosi-tv-kilpailu on sekä kilpailu että sosiaalinen koe, jossa yhdistyvät status ja strategia. Osallistujat hankkivat ystäviä, flirttailevat ja huijaavat voittaakseen 100 000 dollaria.

Elokuvat:

Wounds

Neworleansilainen baarimikko poimii maasta tappelun aikana pudonneen puhelimen ja alkaa saada pahaenteisiä viestejä. Pian hän huomaa mielenterveytensä järkkyvän.

Shhh

Pelottavassa kauhuelokuvassa metsän keskelle asumaan vetäytynyt kuulovammainen kirjailija joutuu taistelemaan henkensä edestä, kun ikkunan taakse ilmestyy naamioitunut murhaaja.

Call me by your name

Kesällä 1983 Italian maaseudulla 17-vuotiaan Elion maailma muuttuu, kun hän kohtaa isänsä karsimaattisen tutkimusassistentin Oliverin.

Bird box

Hyytävässä trillerissä näkymätön ja uhkaava voima saa suurimman osan ihmisistä tekemään itsemurhan. Viisi vuotta myöhemmin eräs eloonjäänyt yrittää epätoivoisesti viedä lapsensa turvaan.

Nälkäpeli -elokuvasarja

Tulevaisuuden dystopiassa teini-ikäiset Katniss ja Peeta värvätään televisiokilpailuun, jossa nuoret taistelevat toisiaan vastaan kuolemaan asti.

In the tall grass

Stephen Kingin kirjaan perustuvassa trillerissä ihmiset pakenevat henkensä edestä pellolla vaanivaa pahuutta - mutta ovat ansasssa koko ajan muuttuvassa sokkelossa.

Clueless

Lukion suosituimmalla tytöllä on yleensä langat käsissään, mutta kahden komistuksen ilmestyessä paikalle Cher huomaa, että rakkaudessa hän on täydellisen neuvoton.

Hiljainen paikka

Älä puhu. Älä itke. Älä päästä pienintäkään ääntä - jos haluat elää vielä yhdenkin päivän. Kriitikoiden ylistämässä kauhuelokuvassa seurataan perhettä, joka kamppailee post-apokalyptisessä maailmassa.

Lady bird

Peloton sacramentolainen lukiolaistyttö kokee ensirakkauden, riitelee äitinsä kanssa, etsii itseään ja haaveilee yliopisto-opinnoista USA:n itärannikolla. Elokuva sai viisi Oscar-edokkuutta ja voitti kaksi Golden Globea.

13 ja risat

Teinitytön synttärijuhlat menevät pieleen, ja tyttö toivoo olevansa jo 30-vuotias. Herätessään hän huomaa, että toivomus on toteutunut ja hän on 17 vuotta vanhempi.

Twilight -elokuvasarja

Bella Swan muuttaa isänsä luokse ja aloittaa uudessa koulussa. Hänen salaperäinen luokkatoverinsa Edward paljastuu 108-vuotiaaksi vampyyriksi.

Black mirror: Bandersnatch

Vuonna 1984 nuori ohjelmoija sovittaa synkän fantasiaromaanin videopeliksi. Surrealistisessa tarinassa on monta erilaista loppua. Elokuvassa voit itse tehdä valintoja, joilla vaikuttaa elokuvan tapahtumiin.

Kuva
Viaplay-suoratoistopalvelun logo

Viaplay

Sarjat:

Lost

Lento-onnettomuudesta selvinneet ryhtyvät yhteistyöhön, jotta he selviytyvät saarella, joka vaikuttaa olevan autio ja jossa lymyää mystisiä vaaroja.

Vampyyri päiväkirjat

Kaksi vampyyriveljestä - toinen heistä on paha ja toinen hyvä - kohtaavat toisensa kotikaupungissaan Mystic Fallsissa, missä yliluonnoliset olennot elävät salaa muiden joukossa.

How I met your mother

Palkittu ja arvostettu komediasarja, jossa seurataan takautumia Tedin ja hänen ystäviensä elämästä Manhattanilla. Tarina kertoo siitä, kuinka Ted löytää rakkauden ja naisen, josta tuli hänen lastensa äiti.

Prisonbreak

Golden Globe -ehdokas ja ylistetty draamasarja. Useimmat haluavat välttää päätymästä Fox River -vankilaan, mutta Michael Scofield tekee kaikkensa päästäkseen sinne. Hänen veljensä on tuomittu kuolemaan rikoksesta, jota hän ei ole tehnyt ja Michaelin tehtävänä on saada hänet ulos – sisältäpäin.

The good doctor

Nuori lääkäri, jolla on tiettyjä haasteita, mutta siitä huolimatta kiistattoman lahjakas, muuttaa pienkaupungista töihin suureen arvostettuun sairaalaan.

The walking dead

Perustuu samannimiseen sarjakuvaan. Herättyään koomasta hylätyssä sairaalassa poliisi Rick Grimes tajuaa, että hänen tuntemaansa maailmaa ei enää ole. Sen on tuhonnut zombiepidemia, joka on saanut maailmanlopun mittasuhteet. Joukko eloonjääneitä taistelee selvitymisestään elävien kuolleiden valtaamassa maailmassa.

The handmaid's tale

Dystopisessa tulevaisuudessa lähes kaikki naiset ovat hedelmättömiä. Ne harvat, jotka voivat vielä saada lapsia, joutuvat sekä orjiksi että synnyttämään lapsia teokraattiselle johtajalle.

Elokuvat:

Aladdin

Näytelty versio Disneyn vuoden 1992 samannimisestä animaatioelokuvasta, joka kertoo hurmaavasta kerjäläisestä Aladdinista, määrätietoisesta prinsessa Jasminesta ja Hengestä, joka saattaa olla avain heidän tulevaisuuteensa.

Bridget Jones -elokuvasarja

Romanttinen komedia kertoo 32-vuotiaasta Bridget Jonesista. Bridget on lievästi ylipainoinen, ketjupolttaja, juo kuin sieni - ja mikä pahinta, on yhä sinkku.

Pirates of the Caribbean -elokuvasarja

Kapteeni Jack Sparrow ystävineen lähtee pelastamaan kuvernöörin kaunista tytärtä, jonka luihu kapteeni Barbossa on kaapannut. Jackillä on omatkin syynsä löytää Barbossa ja tämän kirotut merirosvot.

The Hobbit -elokuvasarja

Bilbo Reppuli lähtee eeppiselle matkalle 13 kääpiön ja heidän johtajansa Thorin Tammikilven kanssa, tavoitteenaan vapauttaa Ereborin kääpiövaltakunta, jonka Smaug on kauan sitten valloittanut.

Searching

Jännityselokuvassa Davidin tytär katoaa ja poliisi ei onnistu löytämään minkäänlaisia johtolankoja, ottaa hän asiat omiin käsiinsä ja alkaa etsiä salaisuuksia sieltä mistä niitä löytyy: tietokoneelta.

Kuva
HBO Nordicin logo

HBO Nordic

Sarjat:

Euphoria

Dynaamisessa HBO:n draamasarjassa seurataan opiskelijoita heidän navigoidessaan huumeiden, seksin, identiteetin, traumojen, somen, rakkauden ja ystävyyden miinakentillä nykypäivän entistä epävakaammassa maailmassa.

The Act

Tositapahtumiin perustuvassa sarjassa seurataan nuoren Gypsy Blanchardin ja hänen ylisuojelevan äitinsä Dee Deen välistä traagista suhdetta. Kun Gypsy yrittää päästä irti äitinsä hallinnasta, hän alkaa paljastaa salaisuuksia, jotka johtavat hänet kuolettavalle polulle.

Game of thrones

Palkitun George R.R. Martinin teoksiin perustava sarja sijoittuu myyttiseen Westerosiin ja  Essosin maanosiin, joissa yhdeksän vuotta kestänyt kesä on muuttumassa talveksi. Westerosin aatelissuvut kamppailevat sen Seitsemän kuningaskunnan vallasta sillä aikaa, kun kylmässä pohjoisessa valtavan jäämuurin takana vanhat taruolennot tulevat uudestaan esiin, uhaten koko Westerosin turvallisuutta.

The walking dead

Perustuu samannimiseen sarjakuvaan. Herättyään koomasta hylätyssä sairaalassa poliisi Rick Grimes tajuaa, että hänen tuntemaansa maailmaa ei enää ole. Sen on tuhonnut zombiepidemia, joka on saanut maailmanlopun mittasuhteet. Joukko eloonjääneitä taistelee selvitymisestään elävien kuolleiden valtaamassa maailmassa.

Fear the walking dead

Samaan universumiin The walking deadin kanssa sijoittuva Fear the walking dead on inhorealistinen draama, joka tutkii epäkuolleen maailmanlopun alkua rikkinäisen perheen näkökulmasta.

Sex and the city

Komediasarjassa seurataan Carrie Bradshawia ja hänen ystäviään. Sarja tarkastelee raikkaalla ja hauskalla tavalla seksiä ja deittailua New York Cityssä.

Chernobyl

Eeppinen viisiosainen HBO-minisarja dramatisoi 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuutta ympäröiviä tapahtumia rohkeiden miesten ja naisten tarinoiden kautta, jotka tekivät suuria uhrauksia pelastaakseen Euroopan sanoinkuvaamattomalta katastrofilta.

The handmaid's tale

Dystopisessa tulevaisuudessa lähes kaikki naiset ovat hedelmättömiä. Ne harvat, jotka voivat vielä saada lapsia, joutuvat sekä orjiksi että synnyttämään lapsia teokraattiselle johtajalle.

Vampyyri päiväkirjat

Kaksi vampyyriveljestä - toinen heistä on paha ja toinen hyvä - kohtaavat toisensa kotikaupungissaan Mystic Fallsissa, missä yliluonnoliset olennot elävät salaa muiden joukossa.

True blood

Sookie Stackhouse on tarjoilija, jolla on telepaattisia kykyjä. Hän hullaantuu 173-vuotiaaseen vampyyriin Bill Comptoniin ja päättää todistaa, että ihmisten ja vampyyrien välillä voi olla todellista rakkautta.

Elokuvat:

Gia

Gia on traaginen tositarina huippumalli Gia Carangista. Nuori ja kuvankaunis Gia lähtee New Yorkiin malliksi. Kovapintaisesta luonnonlahjasta tulee pian kuuluisa, mutta kiireinen elämäntyyli vaatii veronsa, ja Gia sortuu huumeisiin. 

Mommy dead and dearest

Katsaus Dee Dee Blancharden ja hänen tyttärensä Gypsy Rosen tosielämän rikostarinaan. Dokumentissa tarkastellaan yhtä psykologian kiistellyimmistä sairauksista: välillistä Münchhausenin oireyhtymää.

Sex and the city the movie

Carrie ja Kiho ovat muuttaneet yhteen asumaan uskomattoman kauniiseen asuntoon New Yorkissa. He päättävät miltei sattumanvaraisesti mennä naimisiin. Itse häät ovat kaikkea muuta kuin pienimuotoiset - vieraslista kasvaa nopeasti kahteensataan henkilöön.

Nälkäpeli -elokuvasarja

Tulevaisuuden dystopiassa teini-ikäiset Katniss ja Peeta värvätään televisiokilpailuun, jossa nuoret taistelevat toisiaan vastaan kuolemaan asti.

Twilight -elokuvasarja

Bella Swan muuttaa isänsä luokse ja aloittaa uudessa koulussa. Hänen salaperäinen luokkatoverinsa Edward paljastuu 108-vuotiaaksi vampyyriksi.

 

Kirjoittanut: Amanda Derakhshan & Janika Hanhinen