Hyppää pääsisältöön
Kuva
kuva Outer Worlds pelistä
Outer Worlds – arvio (ps4)
Kuva
kuva Outer Worlds pelistä

RPG-pelien ystäville on jälleen luvassa herkkua, kun Obsidian julkaisi uutukaisensa Outer Worldsin. Peli on puhuttanut paljon, sillä sitä on ollut ohjaamassa alkuperäisten Fallout-pelien tekijät. Mutta kysymys kuuluu, mitä Outer Worlds pystyy tarjoamaan?

Aloitetaan siitä tärkeimmästä eli itse tarinasta. Tarina alkaa siitä, kun pelaajasi herätetään siirtokunnan aluksesta tuntemattomaan galaksiin nimeltä Halcyon. Tarkoituksena on pelastaa loput siirtokunnasta, mutta matkan varrella sinun tulee oppia elämään uudessa galaksissa, jossa ihmisten elämää hallitsee suuret yritykset. Peli on todella tarinapainotteinen. Siinä missä esimerkiksi Falloutissa pelaajalla on edessään yksi avoin maailma koettavana, Outer Worldsissa on pelattavana eri planeettoja, mutta ne ovat hieman lineaarisempia. Peli ohjaa tällä tavoin enemmän pelaajaa keskittymään tarinaan ja niihin lukuisiin valintoihin, joita voit pelissä tehdä. Tarinaa kuitenkin alussa hieman hidastaa se, että aloitushetken parempi pohjustaminen olisi auttanut ymmärtämään tarinaa ja ympäröivää maailmaa paremmin. Onneksi kuitenkin pelissä oli tietokoneita, joita lukemalla pystyi laajentamaan maailman tarinaa.

Pelaajana sinulla on valittavana erilaisia lähestymistapoja, miten haluat olla vuorovaikutuksessa hahmojen kanssa. Erilaiset lähestymistavat ja sitä kautta valinnat vaikuttavat peliisi. Yllättävää oli, että peli antoi heti alussa ison päätöksen tehtäväksi. Monesti isot päätökset jätetään peleissä loppupäähän, mutta Outer Worldsissa niitä tuntui olevan koko päätarinan ajan.

Pelissä on onnistuttu erinomaisesti hahmojen luomisessa. Jokaisella hahmolla on selvästi omanlainen persoona, joka tulee hienosti esille dialogissa heidän kanssaan. Pelaaja saa mukaan myös erilaisia kumppaneita, jotka auttavat taistelussa vihollisia vastaan. Ja tarkoitan, että mukana kulkevat kumppanit oikeasti kerrankin auttavat pelaajaa ja ampuvat vihollisia.

Dialogeissa mukaan on sekoitettu paljon huumoria, jossa on onnistuttu myös erinomaisesti. Vaikka peli ottaa omalla tavallaan paljonkin kantaa poliittisiin asioihin, on väliin onnistuttu sijoittamaan osuvaa huumoria, joka pitää pelin sopivan kepeänä eikä liian poliittisesti virittyneenä. Muutenkin huumori on pelissä erittäin onnistunutta.

Kuva
kuva Outer Worlds pelistä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entä itse pelimaailma? Peliin on haettu selvästi tietynlaista estetiikkaa, jossa on onnistuttu todella hyvin. Myös jokainen eri planeetta ja alus, missä pelaaja voi vierailla näyttävät todella hyviltä. Suurin ongelma on kuitenkin jo vanhaksi käyvä konsoli. Alkuperäinen ps4 alkaa olla jo todella rajoilla siinä, mitä se jaksaa pyörittää. Ajoittainen nykiminen ja tasojen hidas stabiloituminen häiritsi jonkin verran pelikokemusta.

Pelin mekaniikoissa ei ollut mitään ihmeellistä pelattavuuden kannalta ja omanlaiset näppäimet veivät alussa hieman aikaa totutella. Toisaalta neliönäppäimeen oli laitettu loottaaminen ja lataaminen, mikä aiheutti välillä ärsytystä, kun lootaamisen sijaan hahmo latasi aseen. Tämä kävi useammin kuin muutaman kerran pelin aikana. Mukana on myös apuna hidastus, jota voisi verrata hyvin taas Falloutin V.A.T.S. -toimintoon.

Se mikä jää Outer Worldsista vielä puuttumaan, on hahmon kustomoinnin monipuolisuus sekä armorien ja aseiden uniikkius. Koska kyseessä on RPG-peli, olisi oletettavaa, että niihin oltaisiin laitettu enemmän aikaa. Samalla myös omaa hahmoa ei näe dialogin aikana, mikä hieman harmitti. Fokuksena on tekijöillä ollut selvästi tarina.

Outer Worlds on erittäin onnistunut peli ja tarjoaa pelaajalle tunneiksi hupia. Hyvin luotuun maailmaan pääsee alun jälkeen hyppäämään mukaan ja hahmojen mielenkiintoisuus tuo pelille todella paljon lisäarvoa. Odotukset ovat korkeat seuraavaan osaan, mikäli semmoinen koskaan saadaan.

Mikäli vielä mietit – Peli on ehdottomasti rahasi ja aikasi arvoinen.

Kirjoittanut: Lassi Peltonen

Kuva
kuva Outer Worlds pelistä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittanut: Lassi Peltonen

Asiasanat: