Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuva elokuvasta
Leffa arvostelussa Kaunotar ja hirviö (Beauty and the Beast)
Kuva
Kuva elokuvasta

Vuoden 1991 Disney-animaatioelokuva Kaunotar ja hirviö (Beauty and the Beast) uudistettiin näyteltynä versiona. Kaunotar ja hirviö on yksi rakastetuimmista Disney-leffoista. Elokuva palkittiin muun muassa Oscarilla parhaasta sävellyksestä ja parhaasta laulusta. Kaunotar ja hirviö on myös kaikkien aikojen ensimmäinen piirroselokuva, joka oli ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa Oscar-gaalassa.

Bill Condonin ohjaamaa uudelleenfilmatisointia odotettiin innolla, sillä se on monien suosikki teos Disney-klassikoista sekä näyttelijäkaarti oli hyvin mielenkiintoinen. Kuullessani, että pääosassa on Harry Pottereista tuttu Emma Watson, mielenkiintoni kasvoi, enkä suinkaan ollut ainoa.

Pienessä kylässä asuva Belle (Emma Watson) on seikkailunhaluinen lukutoukka, jota muut kyläläiset pitävät omituisena. Hän torjuu häntä kosiskelevan komean, mutta öykkärimäisen Gastonin (Luke Evans) lähentelyt ja treffipyynnöt. Bellen isän, Mauricen, (Kevin Kline) eksyessä markkinamatkalla ja joutuessa vangiksi hirviön (Dan Stevens) linnaan Belle lähtee etsimään isäänsä ja ottaa isänsä paikan vankina.

Belle saa ystäviä lumotusta linnasta: ranskalaisella aksentilla puhuva kynttilänjalka Lumière (Evan McGregor) ja hänen kello toverinsa Könni (Ian McKellen), ihanan äidillinen teepannu rouva Pannu (Emma Thompson) ja hänen suloinen poikansa teekuppi Kippo (Nathan Mack) sekä monia muita. Linnan omistavan prinssin ja hänen palvelusväkensä päälle on langetettu kirous ja taika raukeaa vain jos hirviöksi kirottu prinssi oppii rakastamaan sekä saa vastarakkautta. Elokuva on opetus sisäisestä kauneudesta ja rakkaudesta.

Uudistetussa versiossa saamme vihdoinkin nähdä, miten prinssi muuttui hirviöksi elokuvan alkaessa prinssin järjestämistä juhlista. Kohtauksen jälkeen elokuva lähtee käyntiin Belle -kappaleella, joka aiheuttaa samantien kylmät väreet. Piirroselokuvaa on kopioitu tarkasti, joka ei suinkaan ole huono juttu, päinvastoin. Uuteen versioon on myös tuotu jäykkyyttä kertomalla Bellen ja hirviön surullisista lapsuuksista, joista ei alkuperäisessä versiossa kerrota.

Myös Bellen itsenäisyys, rohkeus ja toimijuus tulevat näytellyssä versiossa esille paremmin kuin piirretyssä. Belle on on mielestäni parhain Disney-prinsessa. Hän ei hyväksy tytöille asetettuja rajoja, on itsenäinen ja vahva nuori nainen. Emma Watson hoitaa roolinsa moitteettomasti. Näyttelijät on valittu hyvin. Ihanan ällöttävää, täynnä itseään olevaa ja ehkä mieleenpainuvinta hahmoa, Gastonia näyttelevä Luke Evans herkuttelee roolillaan. Hänen kätyriään Lefouta näyttelevä Josh Gad on aidosti hauska ja sai katsojat nauramaan.

Mainitsemisen arvoista on myös erittäin kaunis puvustus ja lavastus. Elokuva on visuaalisesti hyvin kaunis, vaikka hieno lavastus jäikin hieman efektien varjoon.

Kaunotar ja hirviö on mielestäni parhain uudelleen versioiduista Disney-elokuvista. Se ei aiheuttanut pettymystä faneille ja toimii myös itsenäisesti. Teos on kaikinpuolin kaunis.

 

Kirjoittanut: Janika Hanhinen

Asiasanat: