Joker – Yksi aikakautemme kauneimpia tuotoksia

Joker – Yksi aikakautemme kauneimpia tuotoksia

Dc:n uuden Jokeri -elokuvan on ohjannut Todd Phillips, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Hangover -leffasarjan tekijänä. Tällä kertaa ohjaaja sukelletaan kuitenkin syvälle ja todella syvälle mennäänkin. Joker ei ole tavalliseen tapaan sarjakuva -elokuva, vaan ottaa realistisemman lähestymistavan yhteen ikonisimmista pahiksista kautta aikojen. Lopputuloksena on kaunis elokuva, jonka kruunaa Joaquin Phoenixin lähes hypnotisoiva tulkinta Jokerista.

Jokerin eli Arthur Fleckin hahmoa käsitellään mielenterveyden ja syrjäytymisen kautta, minkä kautta elokuva ottaa samalla kantaa yhteiskunnallisesti relevantteihin ongelmiin. Aiheina pyörii esimerkiksi mielenterveysongelmat, muiden ihmisten kohteleminen sekä yhteiskunnasta syrjäytymiseen ja miten tämä kaikki voi ajaa ihmisiä väärälle polulle. Elokuvan riipaiseva tarina Arthur Fleckistä saa katsojan tuntemaan myötätuntoa häntä kohtaan, mikä varmasti aiheuttaa joissakin katsojissa ristiriitaisia tunteita. Kuinka näin pahaa ihmistä kohtaan voi käydä sääliksi? Karu totuus on, että tarinan aikana monet asiat olisivat voineet mennä toisin, mutta kukaan ei välittänyt. Siitäs sait yhteiskunta.

 Joker on visuaalisesti yksi aikakauden kauneimmista elokuvista. Jokainen kuvakulma ja kohtaus värien käsittelystä lähtien on erityisen kaunis. Hienot kohtaukset kruunaa myös Hildur Guðnadóttirin säveltämä fantastinen musiikki. Joaquin Phoenix on roolissaan erinomainen ja tulee varmasti muistetuksi siitä lopun elämänsä.

 Joker on herättänyt ihmisissä keskustelua ja tulee varmasti jatkossakin – hyvä niin.

Kuva elokuvasta

Kirjoittanut: Lassi Peltonen