Emma Ainala, Dear Ambiguity

Emma Ainala, Dear Ambiguity

Jyväskylän taidemuseo tarjoaa näyttelyn, joka sinunkin kannattaisi ehdottomasti nähdä!

Emma Ainala, varmasti yksi tämän hetken kiinnostavin kuvataiteilija saa teoksillaan aikaan erilaisia tunteita sekä mielipiteitä.

Lapsuutensa Keski-Suomessa viettänyt Emma Ainala suuntasi Savonlinnan kuvataidelukioon ja tämän jälkeen hän opiskeli Helsingin kuvataideakatemiassa, josta valmistui vuonna 2013. Heti valmistumisensa jälkeen hän kuitenkin muutti takaisin Savonlinnaan. Ainala tuli suuren yleisön tietoon Helsingin Taidehallin Nuoret-näyttelyssä. Emman teoksia on nähty eri puolilla Suomea taidemuseoissa sekä galleria Helsinki Contemporaryssä.

Emma Ainalan teokset ovat mielenkiintoisia. Ensimmäisenä saattaa kiinnittää huomiota maalausten söpöön ja hattaramaiseen värimaailmaan mutta pian voi huomata niiden sisältävän paljon muutakin. Taulut ovat kuin fantasiaa, mutta niissä on myös raakaa todellisuutta. Teosten pääroolissa ovat nuoret naiset. Nämä kauniit ja itsevarman oloiset naiset ovat upeasti maalattuja. Ainalan maalauksissa tutkitaan esimerkiksi naiseutta, seksuaalisuutta ja ihmissuhteita.

Kuva teoksesta
Emma Ainala Are You Ready For The Rise Of The Round Face? 2018 öljy kankaalle / oil on canvas
Kuvaaja: Janika Hanhinen

Maalauksista voi myös löytää runsaasti yksityiskohtia sekä viittauksia populaarikulttuuriin. Itseäni ilahduttaa erityisesti Disney- viittaukset, joita teoksista löytyy. Maalaukset ovat täynnä kauniita kukkia ja muuta herttaista, mutta niissä näkyy myös esimerkiksi älypuhelimet, jotka ovat nykyään iso osa ihmisten elämää. Ainalan maalauksissa käsitellään myös siis nykypäivää, kuten sosiaalista mediaa, josta on niin hyötyä kuin haittaakin. Kuvista välittyvä tuska, välinpitämättömyys ja ahdistus toimivat hyvin niin kauniiden ja suloisten pastellisävyjen kanssa.

Näyttelyn nimi Dear Ambiguity on suomeksi ”Rakas monimerkityksisyys”.  Maalaukset tarjoavat kaikille pohdittavaa ja katsottavaa ja niistä näkee kuinka asioita voi katsoa monista eri näkökulmista. Ainalan taideteoksissa näkyy myös irronneita päitä, useita silmiä yksissä kasvoissa sekä kaikkea muuta mielenkiintoista. Teokset ovat yksityiskohdiltaan niin runsaita, että niissä varmasti riittää mietittävää. Katsojilla on paljon erilaisia näkökulmia, joten näin voi maalauksista löytää myös erilaisia merkityksiä. Näyttelyn voi käydä katsomassa joko vain kerran tai sitten useammin. Jos päättää mennä ihastelemaan Ainalan taidetta muutamankin kerran, niin varmasti teoksista avautuu uudenlaisia asioita katsojalle.

Kuva teoksesta
Emma Ainala Neverending clout 2018 öljy kankaalle / oil on canvas
Kuvaaja: Janika Hanhinen

Näyttelyssä on esillä 21 maalausta vuosilta 2016–2019. Vuoden 2019 teokset Emma Ainalaon maalannut tätä näyttelyä varten.

Museo on avoinna ti-su klo 11-18.

Museoon pääsee aina ilmaiseksi alle 24-vuotiaat, sekä perjantaina on vapaa pääsy kaikille.

https://www.jyvaskyla.fi/jyvaskylan-taidemuseo/nayttelyt/vaihtuvat-nayttelyt/emma-ainala

 

Kirjoittanut: Janika Hanhinen