Hyppää pääsisältöön
Kuva
Antti Tuiskun kirja arvostelussa Painovirheessä - kuva kannesta. Kuva WSOY. Kuva WSOY
Antti Tapani, Antti Tuiskun elämäkerta (2018)
Kuva
Antti Tuiskun kirja arvostelussa Painovirheessä - kuva kannesta. Kuva WSOY

Nyt mie kommentoin” – Antti Tuisku

Antti Tuiskun elämäkerta Antti Tapani (WSOY) julkaistiin torstaina 30.8.2018. Sen on kirjoittanut Antti Aro yhdessä Anton Vanha-Majamaan kanssa.

Kirja on ollut huippumenestys. Sen ensimmäinen painos myytiin loppuun jo ennakkotilauksilla ja se on muun muassa rikkonut kaikkien aikojen kuunteluennätyksen Bookbeatilla. Antti Tuisku kiinnostaa ja puhututtaa kaikkia.

Elämäkerta piti alunperin julkaista jo vuosi sitten, mutta Anatude-albumin julkaisun, kiertueen ja Idols-härdellin keskellä julkaisua päätettiin lykätä. Lisäksi Antti halusi saada sinne myös tämän vuoden tapahtumat, kuten Mun on pakko twerkkaa areenakiertueen. Tämä oli hyvä veto, sillä kirja sai nyt Antin omienkin sanojen mukaan ansaitsemansa tilan hänen jäädessä tauolle Provinssin päätöskeikan jälkeen.

Kuva
Kuva kirjasta Antti Tapani

Kirjassa kuullaan Antin lapsuudesta tähän päivään ja käsitellään paljon eri asioita. Osasta ollaan kuultu hänen artistin uran aikana jo aikaisemmin, mutta hän avaa myös paljon asioita, joita ei ole aikaisemmin missään julkaistu.

Antti Tapani -kirjassa avataan Tuiskun jo tuttua koulukiusaamistaustaa ja läheisriippuvuutta, mutta myös kännisekoiluja, joista eräänä kertana hän päätyi putkaan sekä suhdekiekuroista, joista erään tuloksena oli abortti. Yksi suhteista taas oli väkivaltainen. Lisäksi kuullaan yllättäviäkin asiota, kuten Antin urasta bodypaintingpoikana sekä selästä löytyneestä kasvaimesta. Tuttuun tapaan Anttia hiillostetaan hänen seksuaalisuudestaan, mutta hän pitää edelleen linjansa ja on kommentoimatta asiaa. Hän haluaa vääntää rautalangasta useamman sivun verran kertoakseen, miksi hän vaalii yksityisyyttään niin autuaasti, kun häneltä sitä aina tivataan. Tätä täytyy arvostaa.

A: ”Kaikki ne tietää, kenen kuuluukin tietää.”

”Mitä tulee siihen seksuaalisuuteen, niin… miehän olen roolimalli sille, ettei vuonna 2018 tällaisia asioita tarvitsisi enää edes miettiä.” 

Kirjassa kuvataan Antin uran kulkua ja käänteitä jopa poikkeuksellisen tarkkaan. Onkin hyvin mielenkiintoista päästä tarkastelemaan Antin uraa ja siinä mukana olleita ihmisiä näinkin tarkasti sekä ylipäätään artistiutta ja musiikkialaa noin läheltä. Siihen pohjautuvia ongelmia ja ratkaisuja, joita täytyy tehdä menestyäkseen, mutta myös kateuden ja epävarmuuden tunteita, sekä motiiveja tehdä asioita.

Kirja pohjautuu suurimmaksi osaksi haastatteluista, jotka ovat hyvinkin intiimejä. Välillä tuntuu kuin olisi itse paikan päällä kuuntelemassa haastattelua. Ääneen pääsee myös Antin uran ja elämän keskeisiä ihmisiä, läheisiä, ystäviä ja työkavereita. Mielenkiintoisinta olikin kuulla enemmän hänen vanhempiaan ja heidän tarinaa yhteisestä elämästään, sekä Antista ja hänen siskostaan. Ei voi kuin ihastua heidän avoimuuteen ja rehellisyyteen kirjassa. Mukaan on päässyt myös muutama kappale tukemaan kerrontaa. Oli kiva myös, että toinen julkaisematon Kalevala teemainen biisi, Kuuletko sie, oli päässyt kirjaan. Nähtäväksi jää, kuullaanko sitä ikinä missään.

Antti Tapani-kirja on rohkea ja avoin – ja aika ajoin jopa todella raju. Tuisku tuo häpeilemättä omaa persoonallisuuttaan ja arvojaan esiin. Kirjan osuus uskosta oli erityisen mielenkiintoinen. Oli hienoa päästä lukemaan vielä enemmän Antille tärkeästä asiasta ja hänen suhtautumisestaan siihen. Antti Aro ja Anton Vanha-Majamaa ovat tehneet hyvää työtä kaivaessaan ja hiillostaessaan Tuiskua kuumottavillakin kysymyksillään. Kirjoittajat ovat saaneet Antin puhumaan itsensä välillä jopa pussiin. Häntä ei siis ole päästetty helpolla. Myös muut ääneen päässeet ihmiset kertovat avoimesti ja rehellisesti Antin niin hyvistä kuin huonoistakin puolista.

A:” Osu ja uppos, vaikka siihen mainokseen ei liittynytkään musa. En mie halua kuulostaa miltään jeesustelijalta, joten Tuiskun poika sulkee nyt suunsa. Voihan se olla, että todellisuudessa olinkin vaan alitajuisesti kateellinen Parkkosen Peten lihaksista ja komeasta videosta.”

C: ”Olen sanonut Antille, että välilä tahtoisin nirhata sen väkivaltaisesti tylpällä lyijykynällä.” 

C: ”Antti on isossa roolissa siitä, että musta on tullut se ihminen, joka tänä päivänä olen… Antti piti mun puolia, kun kukaan muu ei pitänyt. ”

H: ”Antti voi pahimmillaan olla liian ehdoton. Normaaliarjessa Antti on joskus ärsyttävänkin itsekäs. Hän olettaa, että muut tanssivat hänen pillinsä mukaan. Tulee lomilla mökille ystäviensä kanssa ja pakottaa meidät sopeutumaan omiin aikatauluihinsa.” 

H: ”Ja jos mie koskaan tarviin apua, Antilta sitä saan.” 

Kirjassa tulee esiin vahvasti Tuiskun työmoraali, määrätietoisuus, periksiantamattomuus, epävarmuus, riittämättömyyden ja kateuden tunne, armottomuus itseään kohtaa, kilpailuhenkisyys, pakonomainen kurinalaisuus, arvostus ja lojaalius ystäviään, perhettään ja työkavereitaan kohtaan, sekä inhimillisyys. Kaikki tapahtuu musiikki edellä rakkaudesta ja intohimosta musiikkia kohtaan. Tästä kaikesta koostuu Suomen kovin poptähti ja suunnannäyttäjä.

A: ”Usko vaan, kun mie sanon, että mie tuun takasin jumalauta isommin kuin koskaan.” 

Antti Tapani -kirja on todella sujuva ja miellyttävä lukea. Se on hyvin anttituiskumainen, siihen jää heti koukkuun ja kirjan ahmaisee hetkessä kannesta kanteen. Jonkin verran on kuitenkin  havaittavissa yhtäläisyykisä aiemmin julkaistuista kirjoista Hengitän – äänessä Antti Tuisku (2010)  ja Petokesä (2016).

Antin tarina on inspiroiva ja hän toimii esikuvana ja vertaistukena niin monessa asiassa. Tämä oli yksi syy, miksi hän halusi jakaa ja nostaa niitä kipeimpiäkin asioita esiin kuitenkin hyvin säilyttämällä henkilöiden yksityisyyden. Kirja saa arvostamaan Anttia enemmän niin artistina kuin ihmisenäkin.

 

Kirjoittanut: Pia Oikarinen

Asiasanat: